Det nya heta – HTML5

Det går undan i datavärlden. En av sakerna som verkligen har framtiden för sig är den nya webstandarden. Det som används av den stora majoriteten idag är HTML-standard, men det kommer att komma en uppdaterad och bättre version som innebär helt nya möjligheter på nätet. Det har pratats länge om att den här standarden kommer att införas, och på många sätt så har de viktigaste aspekterna av den redan implementerats i webben. Dock är inte HTML5 slutgodkänd som standard, vilket gör att vi troligtvis kommer att behöva vänta ett tag till innan vi på riktig kan börja bygga och laborera på nya, spännande sätt.

html-5

För det är så att vanlig HTML baserat på att hosta främst text och bild. Det gör den på ett bra sätt, men själva formatet lämnar mycket att önska för övrig media, sådan som video, ljud och grafik. Det betyder alltså att det inte är en ideal miljö att arbeta i för andra medier, och det är därför som de viktigaste aspekterna av HTML5 redan börjat användas. Detta för att på ett bättre sätt kunna hantera det som vi normalt sett ser på olika webbsidor idag.

Det som är viktigt att tänka på är att HTML5 är ett samlingsbegrepp, som beskriver någonting mer än enbart HTML-kodning. Det innefattar också beskrivningarna av CSS3 och javascript, och det är dessa tre i kombination som gör att nya möjligheter och tekniker öppnas för oss. Så vad är det då som kan ingå i HTML5? Vad är det som kan göras bättre? Här kommer några av de punkterna:

– Webbapplikationer
– Semantisk Mark Up
– Video
– Formulärshantering
– Positionering
– Stand alone och offline

Det finns med andra ord många aspekter som kommer att göra webben till en mer användarvänlig plats, och i takt med att vi förbättrar övrig teknik så är det här ett fullkomligt naturligt steg för oss. Vi är definitivt inte i slutet av den tekniska utvecklingen, vi är mitt i den, och den kommer bara att fortsätta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *