Damfotboll vs herrfotboll

Det verkar som att det här är en debatt som aldrig riktigt någonsin vill ta slut. Den har på nytt blossat upp nu när det är dags för landslagsfotboll igen, och jag har aldrig riktigt förstått varför det ska vara så dåligt fokus på kvinnornas fotboll. Men låt oss först reda ut skillnaderna mellan idrotterna.

Det finns en. Det är att kvinnor spelar mot kvinnor och män mot män, ingen annan skillnad finns mellan dem och de spelar alla efter samma regler, storlekar och struktur. Skillnaden finns alltså inte i sporten, fotbollen spelar av både män och kvinnor och ska också respekteras efter de premisserna. Att det finns skillnader i kvalité spelar väl ingen som helst roll, vi måste förstå fotbollen i den kontext den spelas. Och ska man se det ur den synvinkeln så är de svenska damerna bra mycket bättre än vad de svenska herrarna är. Dock är det fortfarande så att det inte premieras lika mycket.

Problemet heter pengar. Det pumpas in mängder av pengar i herrfotboll, och även om ekonomiska regler har börjat gälla så är det fortfarande bra mycket mer än vad som går in i damfotbollen världen över. Det är dessutom en sport som utövas av en majoritet män, men kvinnorna har börjat hämta in. Det är allt fler damer som spelar på hög nivå nu, vilket är bra för sporten. Förhoppningsvis resulterar det i mer pengar in i damernas fotboll också, vilket kan göra att de kan få sina chanser att uppmärksammas bättre för det de åstadkommer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *